Alles over motorrijden

Techniek & Onderhoud

For up to £250 Bonus for sports, use our exclusive bet365 Bonus www.abonuscode.co.uk Claim your bonus and start betting at bet365 now.

Uit de schuur - Checklist

Voordat jouw trouwe motor weer de weg op gaat en je de nodige kilometers maakt, is het belangrijk dat je een aantal checks doet, of laat doen bij de dealer. 

Standaard kennen we natuurlijk de check van de Banden, Remmen, Aandrijving, Verlichting en Olie & vloeistoffen (BRAVO). Maar waar kun je nog meer op letten wanneer jouw motor de hele winter heeft stilgestaan?

1. Sloten

Het kan goed zijn dat er wat vuil in de sloten terecht is gekomen. Met wat slotspray zorg je dat jouw sleutel weer vlekkeloos in de sloten past.

 

2. Ventiel 

Als je de banden controleert op droogtescheuren en spanning moet je even opletten dat je bij het oppompen niet het ventiel forceert. Rubberen ventielen kunnen eventueel snel scheuren door veroudering.

 

3. Remmen

Check of de wielen nog vrij rondlopen. Als de remzuigers of pennen vast zitten kunnen de remmen slepen. Deze moeten vlak en schoon zijn met een beetje kopervet eraan. Twijfel je? Laat een vakman er naar kijken.

 

4. Oliepeil

Uiteraard check je het oliepeil zoals beschreven in het handboek van jouw motor. Klinkt logisch, maar wordt toch vaak vergeten!

 

5. Ketting

Waarschijnlijk heb je bij het wegzetten van jouw motorfiets de ketting goed ingevet. Haal dan nu voordat je gaat rijden even een oude doek langs de ketting om overtollig vet of kettingspray te verwijderen. Kijk ook even op de grond of er geen overtollig vet is gaan lekken op de grond, zodat je niet met het naar buiten rijden van de motor er doorheen rolt. 

 

6. Vering

Er zouden oneffenheden of roestpitjes op de veerpoten kunnen zitten. De kleinste corrosie kan al de keringen beschadigen. Check dit voordat je de motor van de standaard afhaalt en spuit de schokker en de vork in met daarvoor bestemde spray.