Lessen
Wanneer je begint met rijles voor het motorrijbewijs, ga je direct aan de slag met de basisbesturing van een motorfiets. Dit is zeker in het begin enorm wennen. Of je nu scooter hebt gereden of niet, veel kilometers in de auto maakt, je moet zeer zeker wennen aan de besturing, het doseren van het gas, de remmen en de besturing van de koppeling. De eerste paar lessen rijd je in de meeste gevallen achterop bij de instructeur mee naar een oefenterrein. Na enkele lessen en afhankelijk van jouw progressie doe je dit op eigen houtje, achtervolgd door jouw rij-instructeur.
De lessen voorafgaand aan het AVB-examen bestaan vrijwel alleen uit het oefenen van de vereiste bijzondere verrichtingen. Lees in het onderdeel AVB-examen meer over de betreffende oefeningen. Wanneer je het examen Voertuigbeheersing met succes behaald hebt, ga je alleen nog maar de openbare weg op en oefen je dus voor het "echte werk". Afhankelijk van jouw progressie kan natuurlijk de hoeveelheid lessen verschillen. Voor de één heeft de bijzondere verrichtingen vlot onder controle en kan na vijf tot tien lessen op examen. Voor de ander is het wat lastiger om de motor onder controle te krijgen, maar beschikt hij of zij over veel meer verkeersinzicht.
Plan in ieder geval met regelmaat lessen in. Je zult het zeker niet verleren, maar de ervaring leert dat minimaal één a twee keer per week lessen je progressie het meeste bevorderd. Een hogere frequentie kan ook, maar persoonlijk zou ik niet meer dan één les achter elkaar plannen. De concentratie neemt wellicht wat af en het rijden kost in het begin best wat mentale en fysieke kracht.
Een lesmotor is meestal een toegankelijke 600cc motorfiets met een aantal aanpassingen. Het belangrijkste; valbeugels :-) . Hopelijk heb je die niet zo vaak nodig, maar toch wel een prettig idee. Verder is een lesmotor niet veel anders dan een reguliere motor en, anders dan bij een lesauto, kan jouw instructeur natuurlijk niet ingrijpen.
You're on your own!